Latest News

Мали – Опасната авантура на Оланд

Франсоа Оланд реши да ги покаже мускулите. Под изговор дека има „опасност од исламски тероризам“ францускиот претседател употреби 1700 војници во Мали, а се очекуваат и нови 800 во следните денови. „Меѓународната заедница“ ја одобри интервенцијата унисоно.

24 јануари 2013САД, Британија и Италија изјавија дека ќе дадат логистичка поддршка на француската интервенција. Италјанскиот министер за надворешни работи повеќе

настани

Трибина: Што е тоа фашизам и како да се бориме против него?

Трибина: Што е тоа фашизам и како да се бориме против него?

време 11 октомври 2012 во 19 часот
место Паблик рум, Скопје
Марксизмот е најсигурна алатка во разобличувањето на буржоаската идеологија и нејзината мејнстрим пропаганда. Во пракса, комунистичкиот идеал е препознаен како најголем противник на оваа идеологија и пропаганда, поради што крупната буржоазија низ историјата не бираше средства (од вооружени интервенции, до масовни [...]

интернационала

Антиисламскиот филм: христијанските и исламските фундаменталисти се потпираат едни на други

од Фред Вестон
вторник, 25 септември 2012
Евтиниот и груб антиисламски филм насловен како „Невиноста на муслиманите“, продуциран и промовиран од реакционерни христијански фундаменталисти во САД и постиран на интернет во јули предизвика протести во многу земји ширум светот, но и напади на амбасади на САД, а во Либија убиство на четири дипломати во Конзулатот на САД [...]

Македонија, економија

Нова димензија на кризата

Ќе се обидеме во оваа анализа да фрлиме малку поинакво светло на рецесијата; ќе се обидеме да одговориме на најчестите прашања како што се: кои се последиците од рецесијата и како таа влијае на положбата на работничката класа?
од Нова искра
среда, 19 септември 2012
Веќе неколку дена не стивнуваат реакциите по информацијата дека Македонија влегла во рецесија. [...]

економија

Вистинското значење на битката меѓу „Епл“ и „Самсунг“

од Бен Глиниецки
петок, 14 септември 2012
На 24 август 2012 година судот во Сан Хозе, Калифорнија, го задолжи „Самсунг“ да му плати на „Епл“ над една милијарда долари отштета за нарушување на патентни права. „Епл“ сега бара да се забрани продажбата на одредени производи на „Самсунг“ во САД и за тоа е закажано судско рочиште на [...]

Македонија, економија

Капиталистичката власт не може да ги запре ценовните шокови

Со поскапувањата на енергенсите имаме и поскапување на серија производи за основна употреба – што уште посилно ќе го намали стандардот на граѓаните. Преку зголемувањето на цените, на еден посреден начин, крупната буржоазија (домашна или странска) преку државата ги намалува платите, односно уште повеќе краде од ограбениот експлоатиран пролетаријат
од Нова искра
четврток, 13 септември 2012
Енергијата, [...]

економија

Кризата на еврото и збрканоста на левицата

Кризата на еврото и збрканоста на левицата

автор: Клаудио Белоти, член на уредувачкиот одбор на ФалчеМартело, член на Националниот Извршен и Централен Комитет на Партијата на комунистичка обнова, Италија
петок  6 јули 2012

Грчката криза ја достигнува преодната точка. Како претходница на изборите во Грција, имаше многу уверувања, но секому е јасно дека навистина се подготвува план за излез од еврото со обид [...]

интернационала

Избори во Грција: Ако левицата беше обединета можеше да победи (1)

Резултатите на вчерашните парламентарни избори во Грција – политички земјотрес – се јасeн показател на растечката радикализација на општеството како последица на ќорсокакот на капитализмот и придвижувањето на состојбата кон отворено револуционерна ситуација
од уредувачкиот одбор на Марксистички глас
понеделник, 7 мај 2012
СИРИЗА е големиот победник на изборите со што недвосмислено прерасна во глас [...]